Het belang van eiwitten

De eiwitten zijn belangrijk bij verschillende processen die aanwezig zijn in ons lijf. De enzymen in het lichaam zijn onze eiwitten. Enzymen helpen bij het omzetten van verschillende stoffen om in het lichaam. Denk hierbij aan het spijsverteringskanaal. Net zo als de antilichamen welke meer bekend zijn als de afwerende cellen. Hetzelfde geldt voor insuline en hormonen.

Eiwitten spelen een belangrijke functie bij het transporteren van de middelen in onze bloedbaan en bloed cellen. De hemoglobine is bijvoorbeeld een transporteur van zuurstof van onze ademhalingsorganen naar het weefsels. Er zijn kunstmatige versterkers te koop die het lichaam tijdelijk verbeteren.

De cellen bevatten de receptor eiwitten. Hieraan kunnen anderen stoffen zich vasthechten. De eiwitten spelen ook een rol bij de overdracht van de verschillende signalen in het lichaam.  De aminozuren in de eiwitten zijn de voorlopers van de neurotransmitters in het lichaam. Het zijn stoffen welke een rol hebben bij de zenuwcellen en ook bij de hersencellen. Ze zijn van belang bij het overdragen van de prikkels. Ook zijn er andere stoffen, zoals tryptofaan wat een voorloper van de serotonine is en tyrosine wat een voorloper van dopamine is.

Eiwtten leveren energie! Het levert  vier kilo calorieën per gram. Ons lijf haalt de aminozuren uit het in ons voeding zittende eiwit en in de spieren omzetten naar suikers (glucose). Het dit proces steek meestal de kop op als er een gebrek aan glucose is in het lichaam. Dit kan zo zijn wanneer iemand niet voldoende gegeten heeft of wanneer er weinig koolhydraten gegeten zijn. Het kan ook gebeuren wanneer je meer eiwitten eet, dan nodig is voor je lijf. De aminozuren die te veel zijn worden dan gewoon afgevoerd tijdens het urineren.

Eiwitten in het eten helpen je om niet zwaarder te worden. Mensen, die namelijk veel eiwitten eten, eten in het algemeen minder. Het komt door de verzadigende werking van eiwitten. Je krijgt daarom niet zo snel honger.

 

structuur van eiwitten

 

De plantaardige bronnen van eiwitten zijn:

  • peulvruchten, denk aan bonen en linzen
  • noten
  • brood
  • granen, denk aan rijst en pasta

De dierlijke bronnen voor eiwitten zijn:

  • gevogelte, zoals kip
  • eieren
  • vlees
  • melk(producten)
  • kaas
  • vis

Vlees is eigenlijk de beste bron voor eiwitten met een percentage aan eiwitten van 20 procent tot 30 procent. Vis is daarna ook een goede bron voor eiwitten. Aardappels en rijst bevatten juist veel minder eiwitten en meer koolhydraten.

Op de verpakking van een etiket zie je ook vaak staan hoeveel eiwitten een product bevat. Het kan per 100 gram of per 100 milliliter weergegeven worden. Soms wordt het ook per portie weergegeven. Als eiwit in een product is toegevoegd dan hoort dat in de ingrediëntenlijst te staan. Ook de bron moet er dan bij staan. Of het bijvoorbeeld een tarwe eiwit is of een soja eiwit.

Eieren en ook melk van de koe hebben een zeer hoge bron van eiwitten. De plantaardige eiwitten scoort bij soja het hoogste en bij tarwe een stuk lager. Soja is bijna net zo eiwitrijk als rund vlees.

Dierlijke eiwitten hebben volop essentiële aminozuren. Plantaardige eiwitten daarnaast verschillen van product tot product. De plantaardige eiwitten verschillen van soort tot soort. Alleen soja heeft voldoende van de essentiële amino zuren. Veganisten en vegetariërs moeten opletten welke eiwit producten ze eten. Peulvruchten en granen vullen elkaar vaak goed aan. Granen zijn namelijk rijker aan methionine en minder rijk aan lysine. De peulvruchten kennen het omgekeerde. Ook bij erwtensoep en rijs of brood en linzen heb je een goede combinatie te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *