De veelzijdige werking van testosteron

Testosteron is een veelzijdige stof. Het is een stof welke zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt. Het is wel zo, dat het bij mannen meer voorkomt dan bij vrouwen. Testosteron zorgt voor meer zelfvertrouwen, competitie drang, meer spieren en ook een gezonder libido. Het testosteron is er om de mensheid vooruitgang te laten boeken. Wanneer Columbus er niet genoeg van zou hebben gehad, dan zouden we Amerika waarschijnlijk nooit ontdekt hebben. Ook zou Gustave Eiffel niet de noodzaak hebben gezien om Parijs mooier te maken met de Eiffeltoren. Ook zouden we minder sterkste mannen va de wereld competitie hebben, sprinters en andere topsporters. En we hebben hierbij over het normale testosteron wat er aanwezig is in het lichaam en niet over doping of anabole steroïden.

De mate waarin hormonen in ons lichaam aangemaakt worden is genetische bepaald volgens levensmiddelentechnoloog Ralph Moorman welke een specialist is op het gebied van hormonen en voeding. Ook de psychologische kenmerken zijn hierbij belangrijk. Zelfs in de dierenwereld is dit het geval. Sommige vissen beginnen in een aquarium onzijdig om daarna meer kleuren te krijgen en zich te ontpoppen tot het mannetje. Wanneer alles goed gaat in ons leven dan bevordert dat ook de aanmaak van testosteron. Ook wanneer sporters aan de startstreep verschijnen, schiet hun testosteron niveau omhoog (aanzienlijk!)

 

Varicoceles (een spatader in de balzak)

Bij mannen wordt testosteron in de balzak aangemaakt en bij vrouwen in de eierstokken. Als de organen uitvallen dan zullen de bijnieren de productie deels overnemen. Een op de tien mannen heeft last van een spatader in de balzak. Die zorgt ervoor dat de temerpartuur in de balzak stijgt en waardoor de aanmaak van het testosteron sterk kan verminderen en de vruchtbaarheid omlaag kan gaan. Het is mogelijk om de spatader operatief af te laten binden. Een gebrek aan testosteron zal immers de mannelijke eigenschappen laten afnemen. Na een operatie kan het testosteron in het bloed met wel 30 procent toenemen. Het is dus niet automatisch zo, dat bij een gebrek de bijnieren of de andere bal bijspringt.

De voordelen en de nadelen!

Er zijn volop voordelen van een goede testosteronspiegel. Het testosteron helpt voor een betere ruimtelijke oriëntatie. Een te hoge testosteron spiegel hangt volgens wetenschappers samen met een matige intelligentie, een anti sociaal gedrag en een lager opleidingsniveau. Mannen met veel testosteron tref je aan in de gevangenissen, in vechtscholen en ook in de lagere maatschappelijke functies. De vraag is echter. Is een hoog testosteron gehalte de oorzaak hiervan of het gevolg van het gedrag? Een promotie op je werk kan je testosteron ook verhogen.

Een laag testosteron niveau zorgt ervoor dat er meer risico’s zijn voor hart- en vaatziekten. Het hart bevat immers veel spierweefsel. Ook worden de botte brozer wanneer het testosteron gehalte omlaag gaat. Dit start rond ons dertigste levensjaar. De spiermassa wordt dan ook minder.

Cholesterol

Cholesterol klinkt negatief, het is echter niet terecht dat het deze negatieve klank heeft. De vetachtige stof is bij zowel mannen als bij vrouwen van belang om testosteron aan te maken. Cholesterol kan allen in het bloed worden getransporteerd als het vast zit aan eiwitten. De aanmaak gebeurt hiervan in de lever. Het is zo belangrijk voor het lichaam, dat het ook weer wordt gerecycled. De naam hiervoor is HDL.
Door de juiste vetten kunnen we de aanmaak bevorderen en daarmee ook de productie van het testosteron . De vetten zijn van groot belang. Het testosteron stijgt bij de verzadigde vetten en bij het gebruik van omega 9. Arnold Schwarzenegger is bekend om veel avocado’s en olijfolie te hebben gegeten. Alle spieren zijn afhankelijk van testosteron . Een tekort aan testosteron is zelfs slecht voor de harstspier.

de aanmaak van testosteronEen lage testosteron spiegel

Sommige mannen worden kaal en anderen weer niet. Het is niet het testosteron welke de mannen en vrouwen kaler worden. De stof testosteron kan omgezet worden naar dihydrotestosteron (DHT) welke een drie keer meer sterke androgene werking heeft (een vesterking van de mannelijke eigenschappen) dan testosteron heeft. Haarcellen zijn gevoelig voor DHT. Per persoon is dit verschillend.

De conclusie

De mannen en vrouwen hebben baat bij gezonde testosteronwaarden. De testosteron zorgt ervoor dat de vetten afgebroken worden, men een plattere buik heeft, meer spiermassa heeft en ook een gezond libido. De mentale voordelen zijn, dat er meer zelfvertrouwen is en meer competitiedrang. Het is goed om gezond en bewust te eten, natuurlijke supplementen te nemen en de juiste beweging en training te genieten om het testosteron niveau op het juiste pijl te houden.

Vanaf het 55e levensjaar geeft de natuur aan, da testosteron niet meer zo belangrijk is voor ons. De manier van eten kan dit echter nog vertragen.

Het is belangrijk om goed te eten. Eet voldoende bloemkool, broccoli en spruiten en ook verzadigde vetten en omega 9 (olijfolie) en oesters.

Train vooral met intervallen en intensieve tempo’s om de productie van testosteron aan te maken. Het lopen van langere afstanden stimuleert het stress hormoon cortisol, dat het spierweefsel juiste afbreekt en de aanmaak van het testosteron remt. Train explosief en doe minimaal twee keer per week krachttraining.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *